Hoe koop je het hondenvoer dat het best geschikt is voor jouw viervoeter?

Er zijn talloze honden die letterlijk van alles eten, van vuilnis op de stoep tot restjes van de tafel. De meeste honden zijn dus niet zo kieskeurig als het op voeding aankomt. Maar hoe weet je nu eigenlijk of het voer dat je voor ze koopt wel gezond is? Het kan dus helpen om een aantal basisfeiten te leren kennen voordat je een merk hondenvoer kiest en het voorschotelt aan jouw harige vriend.

Natvoer of Droogvoer?

Een van de meest voorkomende keuzes die je als hondeneigenaar moet maken, is de keuze tussen natvoer of droogvoer. Daar waar natvoer de beste keuze is voor honden die moeite hebben met kauwen of niet genoeg water uit zichzelf drinken, is droogvoer goed voor het gebit, minder rommelig en makkelijker op te bergen. Veel mensen denken dat droogvoer vaak niet beschikt over verse ingrediënten. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor geperst hondenvoer dat tijdens het persproces ruim onder de 100 graden blijft. Hierdoor blijven de vitaminen, mineralen en alle andere voedingstoffen intact. 

Geef niet te veel 

Als dierenvriend is het natuurlijk helemaal niet gek dat je jouw viervoeter heel de dag wilt verwennen, maar dit kan betekenen dat ze zich zullen overeten. Aangezien de meeste honden dierenvoeding bijzonder smakelijk vinden, wordt het aanbevolen om aan de slag te gaan met de aanbevolen portiegroottes op basis van het gewicht. Daarnaast kan jouw dierenarts je vertellen of jouw hond meer of minder moet eten. Het is aan te raden om de totale dagelijkse calorieën van jouw hond in twee porties te verdelen – ’s ochtends en ’s avonds. 

Honden kunnen ook vegetarisch en plantaardig gaan!

Daar waar katten voedingsstoffen nodig hebben die alleen in dierlijke eiwitten zitten, kunnen honden ook heel gezond zijn op een vleesloos dieet. Er zijn veel baasjes die kiezen voor deze optie als ze zelf vegetariër zijn, of als de hond allergisch is voor kip of andere dierlijke eiwitten. Het kan echter lastiger zijn om de juiste balans te vinden tussen eiwitten, vetten, koolhydraten en voedingsstoffen voor vegetarische honden. Aangezien de juiste hoeveelheden en combinatie aan plantaardige voedingstoffen erg belangrijk is, kan het een goed idee zijn om bij een commerciële vleesloze  hondenvoer te blijven of te kiezen voor hondenbrokken die bestaan uit nauwkeurig geselecteerde ingrediënten van zowel plantaardige als dierlijke voedingsstoffen, in plaats van te proberen je vriend een zelfgemaakt dieet te geven. 

 

    Leave a Comment

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.