Veterinaire dienstverlening van de dierenarts

Als je dier ziek of gewond is, ga je met hem naar de dierenarts. Maar wat houdt zijn werk in? Dat is waarschijnlijk meer dan je in eerste instantie denkt!

Een dierenarts doet onderzoek om te achterhalen wat de oorzaken van afwijkingen, verwondingen en ziektes zijn. Dit gebeurt veelal door middel van bloedmonsters en diagnostische testen. De resultaten en behandeling bespreekt hij vervolgens met de eigenaar van het dier. Voor wat betreft gewonde en zieken dieren kan hij bijvoorbeeld botten terugzetten, medicatie voorschrijven, wonden behandelen en verbinden, anesthesie toedienen en operaties uitvoeren. Verder doet hij medische routinetests, controles en ent hij dieren in tegen allerlei ziektes zoals rabiës of hondsdolheid.

Preventie

Veterinaire dienstverlening houdt tevens in dat de dierenarts probeert te voorkomen dat dieren ziek worden. Omdat ziektes of afwijkingen niet altijd duidelijk zichtbaar zijn, is een jaarlijkse gezondheidscontrole heel belangrijk. Vaak wordt dit gecombineerd met de vaccinatie(s). Ook adviseert een dierenarts de baasjes over algemene verzorging en voedingspatronen die nodig zijn zodat het dier zo lang mogelijk leeft in een goede gezondheid. Elk dier heeft zijn/haar eigen specifieke behoeftes; jonge dieren hebben bijvoorbeeld andere voeding nodig dan senioren, drachtige en heel energieke dieren hebben een grotere energiebehoefte, dieren met overgewicht hebben juist veel minder nodig. Advies op maat gegeven door de dierenarts is daarom heel belangrijk.

Castreren en steriliseren

Onder veterinaire dienstverlening vallen ook het castreren en steriliseren van je dier. Meestal laten mensen hun huisdier castreren zodat het zich niet meer kan voortplanten. Maar er zijn nog meer redenen voor een castratie of sterilisatie zoals het tegengaan van ongewenst gedrag. Overweeg je een van deze ingrepen? De dierenarts geeft je advies over de voor- en nadelen ervan, rekening houdend met leeftijd, ras en geslacht.

Landbouwdieren

In de landbouwsector speelt veterinaire dienstverlening een belangrijke rol. In de zuivelindustrie bijvoorbeeld stellen de dierenartsen bij de melkveebedrijven risico-inventarisaties op. Samen met de melkveehouder stelt de dierenarts een plan op met doelen en strategieën om daar te komen. Dat gaat bijvoorbeeld over huisvesting, voeding en preventieve vaccinaties. Steeds vaker worden ook de bedrijfsresultaten besproken om samen te kijken waar het beter kan en hoe dat bereikt kan worden. Dat is dus veel meer dan zieke koeien beter maken.

Veterinaire dienstverlening kan tot slot bestaan uit het inspecteren van hygiëne- en zorgstandaarden in bijvoorbeeld dierentuinen, op boerderijen, in stallen, kennels, dierenwinkels, op dierenshows, sportevenementen en veemarkten. Je ziet het: de dierenarts doet zoveel meer dan alleen zieke dieren beter maken!

Bron: Vetin.nl

    Leave a Comment

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.